Cykeldäck 26 tum

Har du kommit hem med ett nytt däck och när du monterar det på fälgen märker du att det nya däcket inte passar. Trotts att det är rätt tumstorlek? Det är inte så konstigt för det finns nämligen sex stycken olika stora däck som är 26 tumsdäck.

Jag rekommendera näst intill alltid att du använder millimeter storleken ETRTO i stället för tumstorleken. Det kommer underlätta för dig. Millimeter storleken skrivs ut som två storlekar, bredd och fälgdiameter. Med ett bindestreck emellan till exempel: 37-559. I detta exemplet är 37 mm = 1,50 tum och 559 mm = 26 tum.

I listan nedanför ser du först tum storleken och sedan inom parentes millimeter storleken. Jämför du millimeter storleken med varan ser du att den varierar sig medans tum storleken inte alltid gör det. Där av blir det fel ibland när ett 26 tums däck inte alltid är 26 tum.

En lista över olika stora 26 tums däck

 • 26 x 1,50 (37-559)
 • 26 x 1 3/8 (37-565)
 • 26 x 1 1/2 (40-571)
 • 26 x 1 3/8 x 1 1/2 (37-584)
 • 26 x 1 3/8 (37-590)
 • 26 x 1 1/4 (32-597)

Så glöm allt som har med tumstorlek att göra! Använd millimeterstorleken ETRTO.

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hur kan jag hjälpa dig?

Du är välkommen att ställa frågor eller bara komma med synpunkter.

  Den löste mitt problem med att mäta fram vilka däck jag skall skaffa. Det gick inte att läsa något på de gamla längre. Tack
  /Kristofer

  Jag laddade ner den i syfte att ha den till hands då jag stundtals reparerar äldre hojar.
  Problemet har varit att nuvarande generation cykelhandlare inte har en susning om tumdimensioner,
  Som jag är uppvuxen med
  Så nu vet jag vad jag ska ha även om de inte vet.
  Tack för listan, den var mycket bra.
  /Mikael

  Hej Niclas!
  Helt fantastisk guide?Och hemsida!
  Jag har länge letat efter något sådant här.
  Tusen Tack!
  / Stefan