Däck och hjul till barnvagnar

Jag är ingen expert på barnvagnar, men efter som jag får en del frågor kring däckstorlek för barnvagnar så tänkte jag bjuda på det jag kan.

Det finns tre varianter av däck till barnvagnar, EVA-hjul (punkteringsfria plasthjul), lufthjul (Däck och slang) och skumhjul (punkteringsfria gummihjul).

EVA-hjul är gjorda av plast rätt igenom och där med helt punkteringsfria. Jämfört med andra hjul är de är väldigt hårda och stumma vilket kan vara negativt.

Lufthjul består av en innerslang och gummidäck som sitter på en fälg, som på en cykel. De rullar bättre i snö och terräng jämfört med de andra. En nackdel är helt klart att du riskerar att få punktering.

Ett skumhjul är ett gummihjul fyllt med skum. De är mjukare än eva-hjul men ändå punkteringsfria med andra ord något mitt emellan eva-hjul och lufthjul.

Nu finns det även Snö/terränghjul till vissa barnvagnar. Som är större och får barnvagnen att rullar bättre i snö och terräng.

Kort sammanfattning Luftdäck är bättre på vintern och i terräng men kan drabbas av punktering, skumhjul kan erbjuda viss mjukhet liknande luftdäcken men är något tyngre och eva-hjul är lätta men kan ibland uppfattas som “plastiga”.

Hitta rätt butik

Cybex Priam Skies One Size | BABYZEN YOYO+ Barnvagnsväska Röd One Size | BABYZEN 4-Pack Extra Hjul OneSize | Emmaljunga NXT60/F Hjulpaket Solight-ecco® 2021 | Naits C714 Däck 20×1.75 |

Här är några butiker med brett sortiment av hjul, däck och slang till barnvagnar. Nu finns det även Snö/terränghjul till vissa barnvagnar. Som är större och får barnvagnen att rullar bättre.

Byt slang på luftdäck

  1. Tag ut all luft ur hjulet.
  2. Använd däckjärn och kräng av däcket på ena sidan.
  3. Ta ur den gamla innerslangen.
  4. Kontrollera däckets insida med handen så det inte sitter kvar något vasst föremål.
  5. Pumpa i lite luft i den nya slangen (så den tar form) och lägg i slangen i däcket.
  6. Kräng tillbaka däcket med handkraft, använd däckjärn vid behov.
  7. När däcket är på plats, trycker du upp ventilen så slangen inte blir klämd i däcket.
  8. Pumpa halvvägs och kolla så däcket är centrerat på fälgen.
  9. Pumpa hårt enligt däckets maxtryck. Brukar vara ca 2.5 bar eller 35 PSI.

Kort sammanfattning

Kort sammanfattning Luftdäck är bättre på vintern och i terräng men kan drabbas av punktering, skumhjul kan erbjuda viss mjukhet liknande luftdäcken men är något tyngre och eva-hjul är lätta men kan ibland uppfattas som “plastiga”.

Vilket hjul föredrar du? Skriv en kommentar och berätta.
P.s Använd däckjärn avsedda för cykel när du byter slang på lufthjul. så riskerar du inte att skada slangen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.