Därför har inte ett smalare däck lägre rullmotstånd

Det brukar sägas att ett smalare däck ger lägre rullmotstånd, men det stämmer inte helt när man tittar närmare. I Denna artikel kommer jag ge en sammanfattning av hur cykeldäckets bredd påverkar rullmotståndet.

Cykeldäck är något som hela tiden utvecklas. På en racercykel var det förr smala 19 millimeters däck som gällde sedan blev det däck med 23 millimeter. Medans nu är det däck med 25 till 28 millimeter i bredd som är vanligast på en racercykel.

Skillnaden mellan däck som har en bredd på 23 mm och 25 mm

Det är lätt att tänka att däck som har en bredd på 23 mm har lägre rullmotstånd än ett däck som är 25 mm brett. Ett smalare däck har inte alltid lägre rullmotstånd.

Flera tester visat att den totala vikten (cykeln plus cyklisten) påverkar däckets kontaktyta mot asfalten. När det kommer till 23 mm däck, så har däcket en lång och smal kontaktyta mot asfalten jämfört med 25 mm däck, som har kortare och bredare kontaktyta.

Rullmotståndet blir lägre när du byter från 23 mm däck till 25 mm däck. Mängden gummi mot asfalten blir alltså inte större utan bättre fördelat.

  • Ett smalare däck har lång och smal kontaktyta.
  • Ett bredare däck (OBS inte alltid) har kortare och bredare kontaktyta.

Men om kontaktytan blir för bred så ökar det rullmotståndet också.

Den optimala kontaktytan är både smal och kort.

Komfort med 28 mm däck

De första argument för bredare däck är fördelen med komfort. Ett bredare däck är också högre och där med finns det extra fjädringsutrymme. Det blir mindre vibrationer och stötar i cykeln med bredare däck. Du upplever också ojämnheter i asfalten mycket mindre.

Kort sagt, genom att gå från 23 mm till 25 mm däck får du lägre rullmotstånd och mer komfort och om du går från 25 mm till 28 mm så kommer du att känna skillnad i komfort.

Välj däck bredd efter din cykel

När du byter till bredare däck är det viktigt att kolla så bredden du vill byta till passar till cykeln.

Däcket ska kunna deformeras utan att komma emot baksidan av vevpartiet, kedjestag, sadelstag eller insidan av din cykels gaffel. När det gäller hjulet måste bredden på din fälg också vara tillräckligt bred för att passa din nya däckstorlek.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.