Dubbdäck till cykel

Snart kommer vintern och med den isen och alla olyckor med cykeln. Jag har alltid cyklat till och från skola och jobb på vintern med vanliga sommardäck, -mina cykeldäck har ganska så grovt mönster så det borde räcka.

För några år sedan köpte jag ett par dubbdäck till min cykel. Det blev en helt annan känsla! Jag kände att cykeln hade bättre väghållning och jag kände mig mycket säkrare när jag cyklade. Är det väldigt halt ute så släpper jag ut lite luft ur däcket så fler dubbar får kontakt med marken.

dubbdäck, vinterdäck till cykel, dubbfria vinterdäck
Ett dubbdäck som har mellan 100-120 dubbar brukar räcka för oss cykelpendlare som cyklar mestadels i staden.

Dubbdäck och dubbfria vinterdäck

Ett sommardäck blir för hårt när det är kallt ute och då förlorar däcket sitt grepp från marken. Ett dubbdäck och ett dubbfritt vinterdäck har mycket mjukare gummiblandning som bli lagom hårt när kylan slår till. Det ger dig maximalt grepp även när temperaturen visar minus.

De vanligaste dubbdäcken har från 70 till 140 dubbar, dubbarna sitter utplacerade i olika mönster. Dubbarna kan sitta allt från en rad på sidorna av däcket till utspridda över nästintill hela däcket. Cyklar man i skogen eller över isen på en sjö så behöver man lite andra däck där mönstret är glesare och man har närmare 300 dubb på ett däck.

När ska man då byta till vinterdäck på sin cykel?
Jag brukar byta till dubbdäck strax innan det blir halt ute, när det är några få plus grader som lägst. På isfritt underlag gör dubbarna ingen nytta och gör cykeln mer tungtrampad.

Vinterdäck till olika cyklar

Jag har listat de vanligaste vinterdäcken som finns att köpa i Sverige. I listan hittar du både dubbdäck och dubbfria vinterdäck av cykelformerna city, trekking, mtb och fatbike. Har du en damcykel eller herrcykel då är det ett citydäck du ska ha, medans om du har en hybrid eller pendelcykel då är det trekkingdäck som gäller. Mtb är förkortning av mountainbike och är en robust cykel med breda däck som är anpassad för skog och terräng. Sist men inte minst har vi fatbike som är förenklat, en mountainbike med extremt breda däck. Upp emot 11 cm breda däck.

City – Damcykel och herrcykel.
Trekking – Hybrid och pendelcykel.
Mtb – Mountainbike.
Fatbike – mtb med extremt breda däck.

Däckstorlek: för dubbdäck och dubbfria vinterdäck

Här är en lista med storlekar för dubbdäck och dubbfria vinterdäck. Du kan sortera däcken efter namn, tumstorlek, ETRTO, Typ av däck,vikt, antal dubbar och pris.

I tabellen nedan har jag listat följande sju:

  • Däck: Vad däcket heter.
  • Tum: däckets tumstorlek.
  • ETRTO: Millimeterstorleken, (den storleken jag rekommenderar att du använder för att hitta rätt)
  • Typ: Vilken typ av cykling däcket är anpassat för.
  • Vikt: däckets vikt enligt tillverkaren.
  • Antal dubb: Totalt antal dubb i däcket eller om det är dubbfritt.
  • Pris: Cirkapris vad ett däck kostar i butik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.