fälgens inre bredd

När du ska byta däck är det enklaste att kolla dimension på däcket du har nu. Men när du ska byta till en annan storlek kommer frågan -Passar däcket på min fälg?

När du vill byta till smalare eller bredare däck så finns det vissa saker att ta hänsyn till. Det nya däcket är begränsat till fälgen, utrymmet i ram och gaffel. De två tajtaste utrymmena att ha koll på är stötdämparna eller v-broms om du har det och bakom vevpartiet. Däcket ska även få plats i gaffeln och ramen.

När det kommer till fälgen skrivs dimensionen ut i två storlekar inre bredd och fälgdiameter i millimeter. En fälg med dimensionen 21-622, har en inre bredd på 21 millimeter och fälgdiametern är 622 millimeter. Ett nytt däck måste ha samma fälgdiameter som din fälg medans bredden är mer flexibel.

I tabellen nedan ser du vilka däck och fälg kombinationer som är kompatibla med varandra. Till exempel fälgarna på min cykel har en inre bredd på 21 millimeter, tabellen visar att jag kan ha däck men en bredd från 32 millimeter ända upp till 65 millimeter.

Behöver du hjälp med att hitta rätt däckstorlek så rekommenderar jag artikeln med samma namn Hitta rätt däckstorlek.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hur kan jag hjälpa dig?

Du är välkommen att ställa frågor eller bara komma med synpunkter.

  Den löste mitt problem med att mäta fram vilka däck jag skall skaffa. Det gick inte att läsa något på de gamla längre. Tack
  /Kristofer

  Jag laddade ner den i syfte att ha den till hands då jag stundtals reparerar äldre hojar.
  Problemet har varit att nuvarande generation cykelhandlare inte har en susning om tumdimensioner,
  Som jag är uppvuxen med
  Så nu vet jag vad jag ska ha även om de inte vet.
  Tack för listan, den var mycket bra.
  /Mikael

  Hej Niclas!
  Helt fantastisk guide?Och hemsida!
  Jag har länge letat efter något sådant här.
  Tusen Tack!
  / Stefan