Nokia kurir 24x2

På äldre mopeder, mjölkkärror, cyklar, bland annat på framhjulet på den gamla postcykeln. Sitter det ett däck som är eftertraktat och svårfunnet nämligen Nokia kurir 24 x 2 (2-19 3/4). Som jag har förstått det så var Nokia näst intill den ända tillverkaren av just detta däck som har en unik storlek. Vad jag vet så går det inte att byta ut däcket/storleken mot ett annat.

Ge inte upp hoppet än! Utan läs vidare…

Nokia har tillverkar cykeldäck sedan år 1925 men de senaste åren under namnet Suomi tyres. Idag finns det två fabrikanter som tillverkar cykeldäck i den gamla storleken 24 x 2 (2-19 3/4), Suomi tyres och Fortune Tyres. Det finns ett fåtal butiker som har kvar Suomi tyres däck i sitt sortiment, dock till ett högt pris.

Däcket omnämns ofta som Nokia kurir 24×2 eller Suomi tyres kurir 24×2. Trots att det finns ett fabrikat till. Om du är ute efter detta däck så får du kolla hos mopedbutiker eller verkstäder för veteranmopeder. De flesta cykelbutiker har nämligen inte detta däck.

Butiker som säljer kurir 24 x 2 (2-19 3/4)

Med reservation för eventuella justeringar i utbud och lagerstatus.

4 Responses

 1. Efter lite ytterligare googlande, så verkar det som att diametern kan var så liten som 501 mm, så det är inte så konstigt att däcket halkar av. Men var glad för att det plötsligt finns fler tillverkare utöver Nokia! Jag bort i nordöstra Skåne och köpte på studs två däck hos Mohlins i Kristianstad, som har en filial där jag bor.

 2. Hej, vad är det för storlek i ETRTO? Ettansmopeder säger innerdiameter 490 mm, annars ser jag inget.

  • Hej Oscar! Jag har själv inte mätt fälgdiametern på däcket så jag kan tyvärr inte svara på din fråga.
   /Niclas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hur kan jag hjälpa dig?

Du är välkommen att ställa frågor eller bara komma med synpunkter.

  Den löste mitt problem med att mäta fram vilka däck jag skall skaffa. Det gick inte att läsa något på de gamla längre. Tack
  /Kristofer

  Jag laddade ner den i syfte att ha den till hands då jag stundtals reparerar äldre hojar.
  Problemet har varit att nuvarande generation cykelhandlare inte har en susning om tumdimensioner,
  Som jag är uppvuxen med
  Så nu vet jag vad jag ska ha även om de inte vet.
  Tack för listan, den var mycket bra.
  /Mikael

  Hej Niclas!
  Helt fantastisk guide?Och hemsida!
  Jag har länge letat efter något sådant här.
  Tusen Tack!
  / Stefan