Rätt däckmönster på cykeldäcket

Om vi ska förenkla det hela med hur däckmönster påverkar din cykelupplevelse. Så desto mindre mönster ju sämre grepp men lägre rullmotstånd. Desto grövre mönster du har, desto mer grepp och högre rullmotstånd får du.

Det finns så klart flera typer av däck och olika däckmönster som är anpassade efter vad för cykel du har, hur du cyklar, vad det är för underlag och om underlaget är hårt, mjukt, vått eller torrt.

Jag brukar dela in däckmönster i tre mönstertyper.

  • Inget mönster/slicks – När du cyklar på enbart asfalt
  • Allround/City – Blandad cykling. Passar om du har dam eller herrcykel samt för dig som pendlar.
  • Grovt – För mountainbike eller när du cyklar på grövre skogsstigar med grov träng.

Att du ska ha rätt mönster på dina cykeldäck kan ibland vara helt avgörande. Mönstret påverkar stabilitet, grepp, rullmotstånd och bromsförmåga.

Rätt däckmönster till rätt underlag

Asfalt

Cyklar du enbart på asfalt i stan eller ute på landsvägarna ska du ha ett däck med mindre eller inget mönster på. Mönstret hjälper till att trycka undan vattnet under kalla regniga dagar och på så vis får du bättre grepp.

Asfalt/fina grusvägar

Om du cyklar på både asfalt och grusvägar eller ojämnt underlag är det bättre med ett däck med något grövre och tätare mönster. Du får då bättre grepp och minimalt rullmotstånd. Välj mönster efter det underlag du cyklar mest på.

Skogsstigar

Cyklar du i skogen på hårda och torra stigar ät det bättre med mindre mönster i mitten och lite grövre på sidorna för att få bättre grepp i snabba kurvor. Om banan du cyklar på istället är lös, blöt och mer ojämn ska du ha däck med betydligt grövre mönster för att få ett stabilt och bra grepp.

Ju lösare, jordigare eller lerigare underlaget är, desto grövre och djupare mönster behövs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.