Så väljer du rätt storlek på ditt barns cykel

För barn är cykeln en viktig del i vardagen, en leksak, frihet, ett sätt att träffa kompisar, ta sig till och från skolan. När du ska köpa en ny cykel till barnet så är det viktigt att det blir rätt storlek. Att köpa en för stor cykel och låta barnet ”växa i den” är inget att rekommendera. Det är rent av farligt. När barnet cyklar och ska bromsa så är det en naturlig reaktion att sätta ner fötterna för att bromsa. Är cykeln för stor så kommer barnet att slå sig.

Det vanligaste är att man utgår från barnets ålder för att hitta rätt storlek, det är inte alltid som det blir bra. Jag rekommenderar att du använder dig utan barnets längd. Det är själva verket barnets längden som avgör cykelstorleken. Barnet ska sitta på sadeln och nå ner med tårna i marken. Är cykeln för stor så blir den svårt att hålla balansen och ha kontroll på cykeln. Men även svårt att nå fram till styret. Om barnet hamnar mellan två cykelstorlekar är det bättre att välja den mindre storleken. I bland delar cykelbutiken in storlekarna i två kategorier. Barncyklar 12-20 tum, och för de lite större barnen juniorcyklar 24-26 tum.

Använd dig utav tabeller här nedan för att hitta rätt storlek.

Det finns sex stycken storlekar på barncyklar. 12, 14, 16, 20, 24 och 26 tum.

Barnets längdCykelstorlek
90-105 cm12 tum
95-110 cm14 tum
105-115 cm16 tum
115-130 cm20 tum
125-140 cm24 tum
135-155 cm26 tum
Storlekarna är i tabellen är riktlinjer och kan variera.

Hur ska barnet sitta på cykel?

Barnet ska kunna stå över cykeln med båda fötterna i marken. När barnet sitter på sadeln ska tårna nå ner i marken alternativt sitta med lutning med en fot i marken. När barnet kan sitta på sadeln med bägge fötterna i marken är det dags att höja sadeln. Om sadeln är för låg blir det jobbigt att trampa och inte lika roligt att cykla. Barnet ska sitta på sadeln (med en fot i marken) och vrida styret minst 45 grader utan att behöva släppa någon av händerna.

Hur länge håller cykeln?

Barncyklar är oftast av bra kvalitet och håller i flera år. Vanligtvis börjar en barncykel bli för liten efter två år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.