-Jag köpte ett nytt 28 tums däck men det är för stort och passar inte trots att det står 28 tum på det gamla cykeldäcket. Vad är det för fel?

Detta är en vanlig fråga som jag brukar få. Så här tänkte jag gå lite djupare in på varför ett cykeldäck på 28 tum inte alltid passar trots att det är 28 tum. Cyklar designas om med tiden och storlekar ändras. Det gäller även däck och slang. Det finns tre stycken olika storlekar på 28 tums cykeldäck. Därför kan det bli lite förvirrande.

För att göra så enkelt som möjligt för dig så rekommendera jag att du alltid använder millimeter storleken ETRTO i stället för tumstorleken. Det kommer underlätta för dig. Millimeter storleken skrivs ut som två storlekar, bredd och fälgdiameter. Med ett bindestreck emellan till exempel: 40-622. I detta exemplet är 40 mm däckets bredd och 622 mm är däckets fälgdiameter.

På min gamla damcykel från 1941 så har jag 28 tums däck som har en millimeter storlek på 635 millimeter, medans på min singelspeed har mitt 28 tums däck en millimeter storlek på 622 millimeter. Det finns även ett fåtal 28 tums däck som har en millimeter storlek på 642 millimeter.

Däck i tum storlek och (millimeter storlek)

 • 28 tum (622)
 • 28 tum (635)
 • 28 tum (642)

När det gäller däckets bredd för 28 tums däck så skrivs dom ut i olika uppställningar. Beroende på vad däcket har för millimeterstorlek.

Ett 28 tums däck som har en millimeter storlek på 622, brukar bredden i tum oftast skivas ut i decimaler. Tum storlek x decimal. Till exempel 28 x 1,50.
Medans däck som har 635 och 642 i millimeter storlek, skrivs bredden i tum storleken ut i bråk. Tum storlek x bråk. Till exempel 28 x 1 1/2.

635- och 642 millimeter är en gammal storlek på 28 tumsdäck medans idag har ett 28 tumsdäck en storlek på 622 millimeter.

Vill du veta mer om millimeterstorlek ETRTO, jämföra och omvandla över 200 olika däckstorlekar så ska du gå in på Hitta rätt däckstorlek. Annars kan du kontakta mig eller ladda ner guiden Hitta rätt däckstorlek till din cykel.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hur kan jag hjälpa dig?

Du är välkommen att ställa frågor eller bara komma med synpunkter.

  Den löste mitt problem med att mäta fram vilka däck jag skall skaffa. Det gick inte att läsa något på de gamla längre. Tack
  /Kristofer

  Jag laddade ner den i syfte att ha den till hands då jag stundtals reparerar äldre hojar.
  Problemet har varit att nuvarande generation cykelhandlare inte har en susning om tumdimensioner,
  Som jag är uppvuxen med
  Så nu vet jag vad jag ska ha även om de inte vet.
  Tack för listan, den var mycket bra.
  /Mikael

  Hej Niclas!
  Helt fantastisk guide?Och hemsida!
  Jag har länge letat efter något sådant här.
  Tusen Tack!
  / Stefan