Varför får jag torrsprickor på mina cykeldäck?

Har dina cykeldäck torrsprickor så är det en god idé att byta däck. Ett vanligt och tydligt sätt att se om däcken är gamla är att kolla efter torrsprickor.

Vad är torrsprickor?

Torrsprickor uppstår av att gummit i däcket har åldrats, tappat sin elasticitet och börjat torka. Det medför att däcket får sämre grepp om marken och du har betydligt högre risk att få punktering. De små sprickorna gör det lättare för att glas, små sten och vassa taggar ska tränga in i däcket och punktera slangen. Om sprickorna blir större riskerar både däcket och slangen att gå sönder.

3 tips för att undvika torrsprickor.

Att undvika torrsprickor helt går inte då det är en naturlig reaktion i däckets åldrande. Men det går att förlänga livstiden på dina cykeldäck.

Solen påskyndar åldrandet på dina däck så låt cyklen stå under tak eller i bästa fall inomhus. När du förvarar din cykel eller dina sommar/vinter däck under en längre tid, skall de förvaras mörkt och svalt.

Att ha rätt lufttryck är en viktigt inte bara för att undvika punktering. Har du för lite luft i dina däck slits det mer på däcksidorna när de belastas.

Håll dina cykeldäck rena från smuts, sten och vägsalt. Det påskyndar nämligen åldrandet av gummit.

Om cykeln ska stå en längre tid

Om din cykel ska stå stilla en längre tid kan du pumpa upp däcken hårt (mer än maxtrycket). Om det finns möjligheten att hänga upp cykeln så att cykelns tyngd inte belastar däcken är det ännu bättre. Läs mer om hur du kan förvara dina cykeldäck på  Tooorch guide om att lagra cykeldäck.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.